УГОДА ПРО АСОЦІАЦІЮ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС: ПЕРСПЕКТИВНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ СПІВРОБІТНИЦТВА ТА РИЗИКИ ЗВТ+

Автор(и)

  • Віталій Кривоус ТНЕУ

Ключові слова:

Угода, ЗВТ, імпортні мита, асоціація, торговельний режим, тарифні бар’єри, співробітництво, конкурентні позиції, макроекономічні ефекти.

Анотація

Окреслено наслідки  імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, основними з яких є участь України у ЗВТ+ як унікальної моделі доступу до ємних  європейських  ринків,  перспектива  залучення  іноземних  інвестицій  в українську економіку, досягнення позитивних ефектів реформ. Розкрито основні параметри Угоди як потенціалу для співробітництва  у сфері торгівлі,  комплексного  регулювання  міжнародного  руху  основних  факторів  виробництва, взаємоузгодження  економічних,  соціальних  та  екологічних  інтересів  ЄС  та України. Проаналізовано ризики ЗВТ+ для окремих сфер вітчизняної економіки та окреслено шляхи їх мінімізації, пріоритетне спрямування зусиль держави на зміцнення конкурентних позицій основних видів товарів та послуг. 

 

Посилання

Гречин В. ЗВТ+ інституційне зближення ЄС і України = Угода про Асоціацію [Електронний ресурс] / В. Гречин. – Режим доступу : http://www.pravda.com.ua/columns/2013/09/27/6998825/?attempt=1.

Оцінка впливу Угоди про асоціацію / ЗВТ між Україною та ЄС на економіку України : наук. доп. / за ред. В. М. Гейця, Т. О. Осташко, Л. В. Шинкарук. – К. : ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАН України», 2014. – 102 с.

Сищук О. Унікальна угода: вступ до ЗВТ, що членство в ЄС? [Електронний ресурс] / О. Сищук. – Режим доступу : http://www.viche.info/journal/2548.

Філіпенко А. Пріоритети зон вільної торгівлі України [Електронний ресурс] / А. Філіпенко. – Режим доступу : <http://papers.univ.kiev.ua/ mizhnarodni_ vidnosyny/articles/Priorities_for_free_trade_zones_of_Ukraine_19258.pdf>.

Хайлієр М. Торгівля з ЄС в рамках поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю / М. Хайлієр, В. П’ятницький // CTA Economic & Export Analysts LTD. – 2013. – С. 18.

Створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/ article?art_id=244830558.

Положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо зони вільної торгівлі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://kyiv-obl.gov.ua/ polozhennja_ugodi_pro_asotsiatsiju_mizh_ukrajinoju_ta_jes_schodo_zoni_vilnoji_torgivli.

##submission.downloads##

Опубліковано

10.10.2017

Як цитувати

Кривоус, Віталій. «УГОДА ПРО АСОЦІАЦІЮ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС: ПЕРСПЕКТИВНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ СПІВРОБІТНИЦТВА ТА РИЗИКИ ЗВТ+». Журнал європейської економіки, вип. 14, вип. 3, Жовтень 2017, с. 262-7, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/829.

Номер

Розділ

МАКРОЕКОНОМІКА