ТЕНДЕНЦІЇ СПОЖИВАННЯ ЯКІСНИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ НА УКРАЇНСЬКОМУ ТА ЗАРУБІЖНОМУ РИНКАХ

Автор(и)

  • Любов Зацна

Ключові слова:

Споживання, якість, система менеджменту якості, міжнародні показники безпечності, маркування, ідентифікація, фальсифікація, ідентифікаційна експертиза.

Анотація

Розглянуто  процеси  виробництва  та  тенденції  споживання  якісного молока та молочної продукції в Україні та світі. Розкрито поняття якості, ідентифікації  та фальсифікації молочних  продуктів  на  вітчизняному  та  зарубіжному  ринках,  показано місце  ідентифікаційної  експертизи  при  вивченні  ступеня відповідності продукту, що є особливо актуально в сучасних умовах ведення бізнесу. Актуальність матеріалу, викладеного в статті,  зумовлено доволі складними умовами розвитку молочної промисловості, коли знижується рівень  споживання молока  та молочної продукції. Причиною цього явища  є зниження  реальної  купівельної  спроможності,  в  т.ч.  можливості  населення оплатити  зі  свого  споживчого  кошика  частину  витрат  на молоко  та молочні продукти  у  зв’язку  зі  зростанням  цін  на  продукти  харчування  у 2010  році майже на 40 % в Україні. Тоді як в окремих  країнах  зростання цін на молокопродукти сьогодні коливається від 30 % до 100 %, що ще більше загострює проблему  споживання  життєво  важливих,  незамінних  у  харчовому  раціоні молочних  продуктів.  Підсилює  проблематику  наявність  на  світовому  ринку великої кількості неякісної, фальсифікованої продукції, а також дефіцит якісної сировинної бази в більшості країн, зокрема в Україні.

 

Посилання

Титаренко Л. Д., Павлова В. А., Залигіна В. Д. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 192 с.

Дудніков А. А. Основи стандартизації, допуски, посадки і технічні вимірювання: Підручник – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 352с.

Бондаренко В. М. Розвиток ефективного виробництва молока та його промислової переробки в Україні // Пропозиція АПК. – 2008. – №5. – С. 61–64.

Статистична інформація. Виробництво основних видів продукції тваринництва. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.

Экспорт и импорт украинской молочной продукции в 2009 году // МОЛОКОпереробка. – 2010. – 1 (52). – С. 11–19.

Михайлівський В. С. Товарознавство харчових продуктів. Опорний конспект лекцій. – К.: ВЦ КНТЕУ, 2002. – 320 с.

Гайдуцький П. І. Про основні засади реформування системи державної підтримки сільськогогосподарства та сільської території / П. І. Гайдуцький // Економіка АПК. – 2005. – № 11. – С. 43–48.

Закон України «Про молоко та молочні продукти». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://consumers.unian.net/ukr/detail/491.

Балабанова Л. В. Маркетинг: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання-Прес, 2004. – 645 с.

Жук Ю. Т., Жук В. А., Кисляк Н. К., Кушнір М. К., Орлова Н. Я., Салашинський М. А. Теоретичні основи товарознавства: Навчальний посібник. – К.: НМЦ «Укоопосвіта», 2000. – 336 с.

Зорова Ж. В. Вплив підвищення якості на фінансові показники підприємства, або Вигідно чи ні вкладати кошти в якість? // Молочное дело. – 2007. – № 2. – С. 60–62.

Васильчак С. В. Особливості функціонування ринку молока і молочної продукції // Науковий вісник. – 2005. – № 15(4). – С. 357–362.

Саблук П. Т. Основні мотиви щодо вступу України до Світової організації торгівлі // Економіка АПК. – 2002. – № 10. – С. 8–10.

Пархомець М. К. Економічний механізм АПК: аналіз, проблеми, напрями розвитку / Інноваційна економіка Всеукраїнський науково-виробничий журнал. – С. 192–198. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/inek/2010_3/192.pdf.

Зацна Л. Я. Поведінка суб’єктів бізнесу молочної промисловості з огляду на вступ України до СОТ // Наука молода. – 2008. – № 10. – С. 6–10.

Проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової економічної програми розвитку молочного скотарства в Україні на період до 2015 року». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.minagro.kiev.ua/page/?10633.

Лабинов В. В. Состояние молочной промышленности России: проблемы и решения // Молочная промышленость. – 2006. – № 9. – С. 42–46.

##submission.downloads##

Опубліковано

06.09.2017

Як цитувати

Зацна, Любов. «ТЕНДЕНЦІЇ СПОЖИВАННЯ ЯКІСНИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ НА УКРАЇНСЬКОМУ ТА ЗАРУБІЖНОМУ РИНКАХ». Журнал європейської економіки, вип. 10, вип. 1, Вересень 2017, с. 63-78, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/424.

Номер

Розділ

МАКРОЕКОНОМІКА