АНТИЦИКЛІЧНЕ ФІСКАЛЬНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІК КРАЇН СВІТУ – МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Оксана ДЕСЯТНЮК Тернопільський національний економічний університет
  • Тарас МАРШАЛОК Тернопільський національний економічний університет

Ключові слова:

Антициклічне регулювання економіки, фіскальна політика, соціально орієнтована фіскальна політика, ліберальна фіскальна політика, дискреційні та недискреційні фіскальні інструменти, ВВП, державний борг, доходи уряду, видатки уряду.

Анотація

Зазначено, що фіскальна політика держави та її інструменти є основними при управлінні економічними флуктуаціями і займають провідне місце в системі державного антициклічного економічного регулювання. Вказано, що дослідження проблем антициклічного регулювання економіки фіскальними засобами з прагматичної сторони – надзвичайно актуальне питання сьогодення. Наголошено, що такий аналіз дасть змогу отримати якісні наукові результати та зробити необхідні висновки. Акцентовано, що аналіз фіскальних процесів у різних за економічним розвитком та соціальними стандартами країнах дасть змогу виокремити сильні й слабкі сторони протилежних за характером впливу та дії моделей і типів фіскальної політики, визначити їх вплив на економічне зростання та подолання економічних криз у цих країнах, виокремити найбільш ефективні заходи й імплементувати їх в українську практику.

У процесі дослідження використано загальнонаукові й емпіричні методи економічної науки, що базуються на системному підході, зокрема методи наукового пізнання: діалектичний і логічний, аналізу та синтезу, узагальнення, графічного, наукового абстрагування – при дослідженні впливу фіскальної політики на економічний розвиток у країнах світу й Україні.

Розглянуто вплив фіскальної політики на економічну кон’юнктуру в різних країнах світу загалом та в Україні зокрема. На основі статистичних даних, які відображають динаміку ВВП, доходів і видатків уряду та рівня державного боргу, виокремлено основні причини економічних криз у країнах світу. Вказано, що аналіз фіскальних показників у відношенні до ВВП країн дав змогу виділити позитивні та негативні сторони різних моделей фіскальної політики.

З допомогою проведеного аналізу побудовано імітаційну модель, в якій виокремлено основні ознаки здійснюваних заходів у сфері фіскальної політики в різних за географічним розміщенням, економічним розвитком, соціальним захистом громадян і населенням країн світу. З’ясовано, що більш стійкими до економічних потрясінь виявилися ті країни, які використовують соціально орієнтовану, навіть патерналістську модель фіскальної політики, тоді як країни з ліберальними фіскальними засадами були більш чутливими до економічних дисбалансів та у період загострення економічної кризи збільшували участь уряду в подоланні негативних економічних наслідків.

На основі таких досліджень зроблено висновок, що Україні, яка перебуває в стані нестійкої економічної рівноваги, доцільно використати основні засади, принципи, підходи й інструменти фіскального характеру, властиві країнам із соціально орієнтованою моделлю фіскальної політики.

Констатовано, що отримані результати наукового дослідження можуть бути корисними для науковців і практиків, які займаються проблемами антициклічного регулювання економіки та пошуком дієвих інструментів фіскальної політики для досягнення економічної рівноваги й ефективного її розвитку.

Класифікація за JEL: E62.

Посилання

GDP (current US$). worldbank : веб-сайт. URL : https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD.

General government revenue. OECD : веб-сайт. URL : https://data.oecd.org/gga/general-government-revenue.htm.

Мировой Атлас Данных. Knoema : веб-сайт. URL : https://knoema.ru/atlas.

General government spending. OECD : веб-сайт. URL : https://data.oecd.org/gga/general-government-spending.htm#indicator-chart.

General government gross debt – annual data. Eurostat : веб-сайт. URL:https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina225&language=en.

Государственные расходы, процент ВВП. theGlobalEconomy.com. : вебсайт. URL:https://ru.theglobaleconomy.com/rankings/Government_size/.

Круш П. В. Гроші та кредит. URL : https://pidruchniki.com/17810409/ finansi/groshi_ta_kredit.

Кравчук Ю. О. Макроекономіка. URL:https://poznayka.org/s47011t1.html.

Єфімова О. Г. Економіка для юристів. К., Флінта, 1999. URL: http://bibliograph.com.ua/economika-dlya-yuristov/index.htm.

Богдан І. В. Проциклічна чи антициклічна фіскальна політика: методи діагностики. Економіка України. 2013. № 3. С. 45–57.

##submission.downloads##

Опубліковано

30.11.2019

Як цитувати

ДЕСЯТНЮК, Оксана, і Тарас МАРШАЛОК. «АНТИЦИКЛІЧНЕ ФІСКАЛЬНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІК КРАЇН СВІТУ – МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ». Журнал європейської економіки, вип. 18, вип. 2, Листопад 2019, с. 187-11, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/1387.

Номер

Розділ

РИНОК ФІНАНСОВО-БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ