ЕКОНОМІЧНА ГЛОБАЛІЗАЦІЯ: ІСТОРИЧНИЙ ДОСВІД І РУШІЙНІ СИЛИ

Автор(и)

  • Петер Хампе Академія політичної освіти, м. Мюнхен

Ключові слова:

Глобалізація, експорт, зовнішня торгівля, інтеграція, лібералізація, міжнародна міграція робочої сили, міжнародна позика, міжнародні перевезення, міжнародний поділ праці, нафтова криза, націоналізм, неекономічна глобалізація, нові технології, протекціоніз

Анотація

На основі історичного аналізу показано, що глобалізація має своєрідну історію у розвитку різних сфер життя і діяльності людства. Разом з тим, сучасний етап характеризується такими тенденціями в економічній сфері, які змінюють світове господарство. Зокрема, зростання прямих іноземних інвестицій випереджає темпи зростання внутрішнього валового продукту. Міжнародний економічний обмін зумовлює зростання добробуту всіх країн, кількість учасників міжнародного поділу праці збільшується, комп’ютеризація значно розширює міжнародний обмін, зменшує витрати на перевезення. Уроки історії свідчать, що глобалізація - це не односторонній і не незворотний процес. У більшій чи меншій мірі він піддається політичним впливам і до певної міри може змінюватися. На процес глобалізації потрібно впливати таким чином, щоб його здобутки можна було використати для компенсації тим соціальним групам і країнам, які постраждали від глобалізації. В іншому випадку можуть виникнути або посилитись національні та міжнаціональні конфлікти.

##submission.downloads##

Опубліковано

03.05.2018

Як цитувати

Хампе, Петер. «ЕКОНОМІЧНА ГЛОБАЛІЗАЦІЯ: ІСТОРИЧНИЙ ДОСВІД І РУШІЙНІ СИЛИ». Журнал європейської економіки, вип. 2, вип. 2, Травень 2018, с. 204-13, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/1191.

Номер

Розділ

Статті